Augurken

Bestand:Cucumis sativus.jpg - Wikipedia
(Opiola, 2005)
Augurken. (Zoet)zuur. Lekker bij de boerenkool, in een salade of gewoon zo om te snoepen. Maar hoe gezond zijn ze eigenlijk? Ik zoek het voor je uit in deze blog!
Augurken zijn kleine komkommers die ingelegd zijn in azijn met evt. kruiden en/of suiker. Het verschil met een komkommer is dat augurken rauw niet lekker zijn. Het plaatje laat zien hoe een augurk eruit ziet als het nog niet is ingelegd.
Wat betreft de voedingswaarden zitten er verschillen in de soorten augurken. De zure augurk bevat per stuk (20 gram) 4 kcal, 0.2 gram suiker en 0.3 gram zout.  De zoetzure augurk bevat per stuk (20 gram) 5 kcal, 1 gram suiker en 0.3 gram zout (Voedingscentrum, z.d.). Wat betreft de calorieën zit er niet veel verschil tussen de soorten en is het geen probleem om een paar augurken te eten.Wat betreft het suikergehalte zit er best een groot verschil tussen zure en zoetzure augurken. Dit komt omdat er in zoetzure augurken, de naam zegt het al, suiker is toegevoegd. Ook bevatten beide soorten augurken zout. Even ter verduidelijking; als je 3 augurken eet, heb je al bijna 1 gram zout binnen! Er bestaan wel augurken met minder zout, de zogenoemde 'natriumarme augurken'. In tegenstelling tot de 0.3 gram zout in de gewone augurk, zit er 0.0 gram zout in de natriumarme augurk. Een nadeel echter is dat er alleen natriumarme zoetzure augurken te verkrijgen zijn. Dus hier is wel suiker aan toegevoegd.
De toevoeging van suiker en zout zorgt ervoor dat je de augurk niet kan meerekenen in je dagelijkse portie groenten van 250 gram (Veggipedia (2020). 
Al met al is het dus geen probleem om af en toe een augurk te eten, maar het is beter om er niet teveel te eten gezien het suiker en zoutgehalte. Als je minder suikers wilt eten kan je het beste voor de zure augurk kiezen en als je minder zout wilt eten kan je het beste voor de natriumarme augurk kiezen. 

Liefs, Anniek


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?