Koffie

Koffie. De geur van vers gezette koffie en dan die eerste slok...heerlijk! Voor velen een dagelijkse behoefte. Een redder in nood als je wakker moet blijven. Maar hoe gezond is koffie eigenlijk?  En hoeveel kan je ervan drinken? 

Goed nieuws! Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die dagelijks koffie drinken een lager risico hebben op hartziekten, beroertes en diabetes (Berkenpas, Smit, Herweijer & Klamer, 2018). Hierbij werd het laagste risico gevonden bij mensen die drie tot vijf koppen gefilterde koffie (zoals: senseo, oploskoffie, filterkoffie en automatenkoffie) per dag dronken. Koffie die niet (goed) gefilterd is, bevat relatief veel cafestol (Voedingscentrum, z.d.). Dit stofje verhoogt het cholesterol-gehalte in je bloed en dat zorgt juist weer voor hart- en vaatproblemen. Naast cafestol zit er ook cafeïne in koffie. Eén kopje filterkoffie bevat ongeveer 85 mg cafeïne, deze hoeveelheid cafeïne is vergelijkbaar met wat in een blikje energiedrank zit (wat ik daarentegen niet zou aanraden om te drinken omdat er heel veel suiker in zit). De cafeïne in koffie zorgt voor positieve effecten zoals een betere concentratie en prestatie (Voedingscentrum, z.d.). Daarom voel je je minder moe na het drinken van een kop koffie. Deze effecten zijn binnen 1/2 tot 2 1/2 uur na het koffie drinken merkbaar. De inname van max. 400 mg cafeïne per dag (ongeveer 4-5 koppen koffie) heeft geen nadelige gevolgen (zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven uitgezonderd) (Berkenpas et al.). Grotere hoeveelheden cafeïne kunnen negatieve effecten hebben en hebben geen extra effect op de concentratie en prestatie. Dus 10 koppen koffie op een dag houd je niet wakkerder dan 5 koppen ;). Maar, het effect van cafeïne is wel per persoon verschillend (Voedingscentrum). Er zijn mensen die beter tegen grotere hoeveelheden kunnen en anderen die er juist helemaal niet goed tegen kunnen. Negatieve effecten van teveel cafeïne zijn: rusteloosheid, prikkelbaarheid, beven, angstgevoelens, hoofdpijn, duizeligheid, suizende oren en zelfs hartkloppingen. Het duurt ongeveer 6 uur voordat cafeïne het lichaam verlaten heeft, dus als je vlak voordat je gaat slapen koffie (of iets anders met cafeïne) drinkt, kan het in slaap vallen ook moeilijker worden (Barlow & Durant, 2015). 

Vraag: is cafeïne verslavend? Ja, 'cafeïneverslaving' is zelfs opgenomen in de DSM5, het handboek voor psychische stoornissen (Barlow & Durant, 2015). Dit, omdat het effect van hoge cafeïne inname in de hersenen lijkt op dat van andere soorten drugs, echter cafeïne is de minst gevaarlijke verslaving en het verschilt per persoon of je er gevoelig voor bent. Zo kan de één last krijgen van hoofdpijn, slaperigheid en humeurigheid als die persoon geen koffie heeft gehad in de ochtend, terwijl de ander daar geen of minder last van heeft. Dus, als jij niet teveel koffie (of andere cafeïne houdende dranken zoals thee of energiedrank) drinkt, hoef jij je geen zorgen te maken over een cafeïneverslaving ;).

Conclusie: het dagelijks drinken van maximaal 5 koppen koffie heeft geen negatieve gezondheidseffecten, maar het is per persoon verschillend hoeveel cafeïne je kunt hebben. Echter, teveel koffie (cafeïne) heeft nadelige gevolgen en kan zelfs verslavend werken. Een ander nadelig effect van koffie zijn de extra calorieën die je binnenkrijgt als je hier (veel) suiker en/of melk aan toevoegt. Dus als je niet teveel extra calorieën wilt binnenkrijgen, is het het advies om zwarte koffie te drinken.




Gebruikte bronnen:

Barlow, D. H., & Durand, V. M. (2015). Substance-Related, Addictive, and Impule-Control Disorders.
                                 
                   In T. Kloniski (Eds.), Abnormal Psychology (pp. 413). USA: Cengage Learning.

Berkenpas, M., Smit, L., Herweijer, G., & Klamer, J. (2018). Eet als een expert. pp 16-17. Utrecht:                             Kosmos uitgevers

Voedingscentrum. (z.d.). Cafeïne. Verkregen van      
                    https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx

Voedingscentrum. (z.d.). Koffie. Verkregen van
                  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?