Hoeveel zout heb je nodig?
Pixabay, 2019 |
Ons lichaam heeft zeker zout nodig, maar minder dan we denken. Uit verschillende bronnen blijkt dat ons lichaam aan 0,5-3 gram zout voldoende heeft (Spijker, A. & Struijk-Wielinga, T., 2012; Voedingscentrum, 2012; Stallings, V. A., Harrison, M. & Oria, M., 2019). Een groot deel (95%) hiervan plas je weer uit en een klein deel verdwijnt via de huid (zweet). Zout bestaat voor 40% uit het mineraal natrium (1 gram zout=0.4 gram natrium) en dit mineraal is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans, de bloeddruk en een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Een tekort aan natrium kan leiden tot vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, verwardheid en epileptische aanvallen. Dit komt echter niet veel voor, want 80% van de Nederlandse bevolking krijgt dagelijks meer dan 2,4 gram natrium binnen (=6 gram zout), soms tot wel 6,3 gram (=15 gram zout) per dag! Deze hoge natrium-inname komt omdat aan veel producten zout is toegevoegd, zoals soep (2 gram), sauzen (1 gram), kant-en-klaar-maaltijden (3-4 gram), pizza (3-6 gram), brood (0,4 gram), vleeswaren (0,4 gram), kaas (0,3-0,4 gram per plak), hartige snacks (0,1-0,5 gram per handje), maar ook zoete producten zoals bijvoorbeeld een gevulde koek (0,3 gram).
Dit is een voorbeeld van zout-inname verdeeld over een hele dag |
- Gebruik niet meer dan 2 plakken kaas/vleeswaren per dag op brood of kies voor een natriumarme variant
- Voeg géén extra zout toe bij de warme maaltijd
- Gebruik geen kant-en-klare pakjes en zakjes om de warme maaltijd, soep of een saus te bereiden, maar maak dit zelf. Hiervoor kan je gebruik maken van knoflook, ui, tomaat of verse/gedroogde kruiden (zie Kruidentabel), gezeefde tomaten in een pakje (zonder zout). Een kookboek met recepten met minder zout: Koken met minder zout, voedingscentrum,
- Gebruik geen groenten uit glas of blik, maar kies voor verse groenten of groenten uit de diepvries.
- Voeg geen zout toe aan het water waarin je de aardappels/groente kookt.
- Kies voor ongezouten noten
- Neem zo min mogelijk gezouten hartige snacks, kant-en-klaar- maaltijden of pizza.
- Lees het etiket om te zien hoeveel zout erin zit, dit kan ook met de 'Kies Ik Gezond'- app (Kijk naar de hoeveelheid per portie)
- Wil je precies weten wat je zoutinname is? Gebruik een voedingsapp (bijvoorbeeld mijn Eetmeter) om je zout-inname na te gaan.
Ik hoop dat deze tips je helpen om je zout-inname te verlagen. Houd er wel rekening mee dat je lichaam ongeveer 6 weken nodig heeft om te wennen aan de minder zoute smaak, geef het dus niet te snel op! ;)
Heb je vragen n.a.v. deze blog of mijn eerdere blogs, stuur me gerust een mailtje: anniekebbers@gmail.com
Liefs, Anniek
Reacties
Een reactie posten