Is vegetarisch eten gezond?

Vlees. Het is belastend voor het milieu en slecht voor de gezondheid. 
Door het eten van rood en bewerkt vlees heb je meer risico op darmkanker en diabetes. Dit zijn dingen die we horen in het nieuws, met als gevolg dat vleesvervangers in opmars komen. Dus moeten we maar stoppen met het eten van vlees en volledig overgaan op de vleesvervangers? Zijn die vleesvervangers werkelijk zo veel beter dan vlees?
Uit veel verschillende onderzoeken is gebleken dat er een verband is tussen rood en met name bewerkt (rood) vlees en het risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Onder rood vlees valt: rund, kalf varken, geit, schaap en paard. Vlees is bewerkt als het gerookt of gezouten is en als er conserveringsmiddelen zoals nitraat of nitriet aan zijn toegevoegd zijn. Denk hierbij aan ham, bacon en worst, maar ook alle vleeswaren voor op brood. Het eten van wit (kip, kalkoen, eend, konijn) en onbewerkt (zonder conserveermiddelen of andere stoffen) vlees brengt geen verhoogde risico's met zich mee. Vlees heeft ook goede eigenschappen. Zo bevat vlees vitamine B12, een vitamine die alleen in dierlijke producten zit en is het een belangrijke bron van eiwitten. Een goede vleesvervanger moet eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12 bevatten. Verder is het goed om te letten op de hoeveelheid zout en andere conserveermiddelen in een kant-en-klare vleesvervanger. Helaas is dit toegevoegd aan veel vleesvervangers, waardoor ze niet meer zo gezond zijn. Tofu en Tempé zijn geheel onbewerkte vleesvervangers en kant-en-klare vegetarische stukjes, balletjes en burgers met minder dan 450 milligram natrium per 100 gram, ijzer en vitamine B12 zijn ook betere keuzes. Maar naast een kant-en-klare vleesvervanger kan je ook kiezen voor: 2 eieren, 100 gram (vette) vis, 25 gram noten (geen B12) of 135 gram gekookte peulvruchten (geen B12). 
Dus omdat vlees ook gezonde effecten heeft, hoef je niet volledig over te stappen op een vegetarisch voedingspatroon maar het is wel goed om te minderen met vlees. Ik adviseer om minder vaak vlees op brood te nemen en het gebruik van rood vlees en met name bewerkt vlees te beperken tot maximaal 2 keer per week een portie van ongeveer 100 gram. In plaats daarvan kun je vaker voor kip kiezen en 2-3 keer in de week vegetarisch (dit hoeft dus ook niet altijd een kant-en-klare vleesvervanger te zijn). Ook is mijn advies om één keer in de week vette vis te eten. Als je wél volledig vegetarisch wilt eten, is het belangrijk om te letten op je eiwit en vis-inname. Bij vegetariërs is deze verhoogd tot 1,2 gram/kg lichaamsgewicht. Bij niet-vegetariërs is het 0,8 gram/kg lichaamsgewicht. Vis kan je vervangen voor vis-olie. 

Als er nog vragen zijn zijn n.a.v. deze blog over het minderen van vlees of een vegetarisch voedingspatroon, stuur gerust een mailtje naar: anniekebbers@gmail.com

Liefs, Anniek

Wil je nog meer lezen over vlees en vleesvervangers? Dit zijn de bronnen die ik gebruikt heb voor het schrijven van de blog:
Vleesvervangers: Voedingscentrum, z.d.
Alternatieven voor vlees: Voedingscentrum, z.d.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?