Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?


(De Block, 2018)
Mensen die bloeddonor zijn of er aan zitten te denken om bloeddonor te worden kunnen baat hebben bij deze blog. Voordat je bloed gaat geven, moet je heel veel appelstroop eten, toch? Waarom is dat eigenlijk zo? En als je bloed geeft wordt altijd eerst het hb-gehalte in je bloed gemeten, maar wat is dit eigenlijk? Hb betekent hemoglobine en dit is een eiwit in je rode bloedcellen die zorgt voor de verspreiding van zuurstof door je hele lichaam. Ijzer is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine. Met het ijzer bindt hemoglobine zich aan zuurstof en vervolgens wordt het door het hele lichaam verspreid. Bij een tekort aan ijzer komt er dus niet voldoende zuurstof door je lichaam en kun je last hebben van vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Om dit te meten wordt de hb-waarde gecheckt. Bij een man moet dit tussen de 8.4 en 12 liggen en bij een vrouw tussen de 7.8 en 11 om veilig bloed of plasma te kunnen geven (Sanquin, z.d.). Dus wanneer je hb te laag is, kan dit aan je ijzer-inname liggen, maar een tekort aan foliumzuur of vitamine b12 kan dit ook veroorzaken. Over het algemeen komt een ijzertekort niet vaak voor omdat het lichaam zorgt dat het meer ijzer uit eten haalt als er een tekort dreigt. Ijzer krijgen we binnen op twee manieren; door dierlijke en plantaardige producten. Dierlijke producten worden beter opgenomen door het lichaam, denk hierbij aan vlees, vis en kip. Deze producten bevatten naast ijzer ook vitamine b12. Plantaardige producten worden minder goed opgenomen door het lichaam, maar dit is wel onze grootste bron van ijzer. Denk hierbij aan volkorenproducten (brood, pasta), peulvruchten, noten en donkergroene groenten (spinazie, andijvie, paksoi). Deze producten bevatten naast ijzer ook foliumzuur. Appelstroop is overigens ook een goede bron van ijzer. Vitamine C (zit in groente en fruit) zorgt dat je ijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt in het lichaam, terwijl calcium (zit in melk, yoghurt en vla) de opname van ijzer vermindert (Voedingscentrum, z.d.). 

Conclusie: Dierlijke producten bij de warme maaltijd en fruit in plaats van een zuivel toetje zorgen voor een optimale ijzeropname in je lichaam (en dus een goed hb-gehalte). Met een vegetarisch of veganistisch eetpatroon heb je risico op een lager hb omdat plantaardig ijzer minder goed wordt opgenomen en je kans hebt op een b12 tekort. Let er dus op dat je een volwaardige vleesvervanger kiest en voldoende groente en fruit eet bij en na de warme maaltijd voor een optimale opname van ijzer. Dus ga vooral (door met) bloed geven en maak gebruik van deze tips als je geen last van ijzertekort hebt! Heb je wel last van de symptomen van een ijzertekort (vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn), ga dan naar de huisarts. 
Liefs, Anniek



Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?