Vitaminepillen. Wel of niet slikken?

Afbeeldingsresultaat voor vitamine
Kosters, H. (2009). Vitamine C.
Vitaminepillen. Als je die slikt, weet je zeker dat je alle vitaminen binnenkrijgt die je nodig hebt. En anders krijg je iets meer vitamines binnen, dat is geen probleem toch? Hoe meer, hoe beter. Dit denk je misschien. Maar niets is wat het lijkt en na het lezen van deze blog weet je waarom. Vitamines heb je nodig voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede gezondheid. Als je te weinig vitamines binnenkrijgt, kunnen er tekorten ontstaan. Zo is bekend dat een tekort aan vitamine C leidt tot scheurbeuk. Echter, in Nederland komt een tekort bijna niet voor. Er zijn wel bepaalde groepen die een risico hebben op een tekort aan een bepaalde vitamine. Zo is het advies voor vrouwen die zwanger willen worden om 4 weken voor de conceptie tot 10 weken na conceptie 400 mcg extra foliumzuur te slikken. Pasgeboren baby's hebben extra vitamine K nodig en veganisten vitamine B12. Tot slot is het advies voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70,  jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huid, lichaamsbedekkende kleding of mensen die weinig buiten komen om 10 of 20 (> 70 jaar) mcg vitamine D te slikken. Het kan ook zijn dat je van de dokter het advies hebt gekregen om bepaalde vitamines extra te slikken, omdat je een tekort hebt. Blijf dit vooral ook gewoon doen. De rest van de Nederlanders die geen (vastgestelde) tekorten heeft, hoeft geen extra vitamines te slikken. Je krijgt voldoende vitamines binnen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon waarin je van elke 'productgroep' uit de schijf van vijf eet. Het slikken van vitaminepillen kan ook schadelijk zijn namelijk. Op het doosje staat meestal de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van de vitaminepil vermeld. Het slikken van een dosis tot maximaal 100% van de ADH is veilig, maar als je meer neemt dan de ADH kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kan een overschot van vitamine A zorgen voor misselijkheid, spierpijn of vermoeidheid. Let dus goed op de ADH wanneer je vitaminepillen gebruikt en koop geen vitaminen waar niet op staat hoeveel erin zit.
Dus mijn advies is om gezond en gevarieerd te eten en zo min mogelijk gebruik te maken van vitaminepillen als het niet nodig is. Gewone voedingsmiddelen zijn ook veel lekkerder en leveren naast vitaminen ook veel andere goede stoffen!

Op deze website staat beschreven hoe je gezond kunt eten volgens de schijf van vijf: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx

Liefs, Anniek


Bronnen die ik heb gebruikt bij het schrijven van deze blog:
Berkenpas, M., Smit, L., Herweijer, G. & Klamer, J. (2018). Eet als een expert. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers
Voedingscentrum. (z.d.) Vitamines.
Vitamine Informatie Bureau (2019). Vitamine A


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?