Waar moet je op letten bij productverpakkingen?

Afbeeldingsresultaat voor ingrediëntenlijst
(Suikerwijzer, 2019).
Productverpakkingen. Bijna elk product wat je koopt heeft een verpakking. De ene verpakking ziet er nog mooier uit dan de andere. Er staan mooie plaatjes op van het product, de naam, waar het gemaakt is en soms ook nog een leuk receptje. Verder staat er vaak een hele waslijst aan ingrediënten op en ook nog zoiets als 'voedingswaarden'. Verder staan er ook wel eens claims op als '0% vet toegevoegd' of 'Light'. Wat moet je allemaal met die informatie? En wanneer weet je of iets gezond is of niet?
Claims zijn erg verleidelijk. Door het lezen van bijvoorbeeld '0% vet' denk je dat het een heel goed product is, maar vaak worden er suikers en andere stoffen in het product gestopt in plaats van de vetten. De term Light betekent dat er minimaal 30% minder kcal/vet/suikers in zitten, maar ook hier worden deze stoffen vaak weer vervangen door andere stoffen. Let dus goed op.
De voedingswaarden geven de meeste informatie of een product gezond is of niet. Deze zijn vaak op de achterkant of zijkant van een verpakking te vinden en beginnen met KJ/Kcal (1 kcal = 4,2 KJ). Dit kan je per 100 gram product of per portie zien. Een hele pizza bijvoorbeeld bevat al zo'n 800-1000 kcal, dit is ongeveer de helft aan kcal wat je nodig hebt per dag. Verder zie je het totaal aantal vetten staan, deze is weer verdeeld in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren zijn Verkeerde vetzuren omdat deze zorgen voor ophopingen in je bloedvaten, deze moeten dus zo laag mogelijk zijn in een product. Onverzadigde vetzuren zijn Oké en zijn juist goed voor je lichaam. Zij beschermen juist tegen de ophopingen in de bloedvaten. Naast de vetten staan de koolhydraten tussen de voedingswaarden. Deze zijn over het algemeen niet slecht en heeft je lichaam nodig. Echter hier staat vaak nog wat onder, namelijk 'waarvan suikers'. Dit zijn het aantal toegevoegde suikers in een product en dat moet het liefst zo laag mogelijk zijn of helemaal 0. Toegevoegde suikers heeft je lichaam niet nodig en zorgt alleen maar voor extra kcal. Ook het aantal vezels staat eronder. Dit moet juist weer zo hoog mogelijk zijn wanneer je een product eet dat gemaakt is van granen (bijv. brood of pasta), zie ook mijn blog over brood :).  Naast het aantal kcal, vetten en koolhydraten kan je het aantal eiwitten in een product zien. Het verschilt per product hoe hoog dat is. Zo zijn vlees, zuivelproducten, graanproducten, noten en peulvruchten bronnen van eiwitten. Ook staat het zout-gehalte tussen de voedingswaarden. Het kan ook zijn dat er natrium staat in plaats van zout. Natrium is een onderdeel van zout en 1 gram zout staat gelijk aan 0,4 gram natrium. Het zout-gehalte in een product moet zo laag mogelijk zijn (het liefst helemaal niet). Echter aan veel producten is zout toegevoegd, dus let hier goed op! Een teveel aan zout heeft negatieve gevolgen voor je lichaam, lees hiervoor ook mijn blog over zout ;). Dus de voedingswaarden kunnen je veel vertellen over of een product gezond is. Op sommige producten is dit al aangegeven middels de nutriscore, zie plaatje. Deze geeft een overall oordeel over het product middels de letters A t/m E waarbij A gezond is en E ongezond. Zo kan je makkelijker een keuze maken.
Afbeeldingsresultaat voor nutriscore
(Streur, M., 2019)
Naast de voedingswaarden, kan je natuurlijk ook naar de ingrediëntenlijst kijken. Het product dat helemaal vooraan staat in de ingrediëntenlijst, is het meest gebruikt in het product. Soms staat er een E-nummer tussen de ingrediëntenlijst. Dit is een door de EU-goedgekeurde hulpstof en wordt gebruikt om het product een betere smaak te geven of langer houdbaar te maken. Deze stof wordt op een natuurlijke of kunstmatige manier gemaakt en gezien mogelijke negatieve gevolgen van een teveel aan deze stof, is er een veilige grens gesteld voor de hoeveelheid die de fabrikant mag gebruiken. Je kunt producten met E-nummers dus wel gewoon eten, maar het is beter om dit niet te veel en te vaak te eten.
Dus: claims zijn verleidelijk en zeggen niet alles over een product. Het aantal kcal, de vet samenstelling, vezels, het aantal toegevoegde suikers en zout zeggen het meest over een product. Nutriscore is helpend hierbij, maar deze is nog lang niet op elk product te vinden. Daarnaast zijn producten met lange ingrediëntenlijsten vaak minder gezonde keuzes omdat ze veel stoffen bevatten die het lichaam niet nodig heeft. Natuurlijke producten (fruit, groenten, noten) die vaak geen of een korte ingrediëntenlijst bevatten zijn vaak gezondere keuzes.

Ik hoop dat je nu beter snapt waar je op moet letten bij het lezen van productverpakkingen!

Liefs, Anniek

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?