Eten tijdens en rondom de feestdagen.

Afbeeldingsresultaat voor oliebollen
Besteman, M. (2018)
Feestdagen. Kerst; een christelijk feest waarin de geboorte van Jezus herdacht wordt. Oud & Nieuw;  de overgang van 2019 naar 2020 wordt gevierd. Beide gebeurtenissen vinden binnen een tijdsbestek van een week plaats en tijdens deze dagen wordt vaak VEEL gegeten. Denk maar aan de kerststollen, kransjes, hertenbiefstukken, eendenborst, oliebollen en nieuwjaarsrolletjes. Allemaal onweerstaanbaar natuurlijk... Maar betekent dit dat je niet meer gezond kunt eten? Of moet je dit allemaal juist laten staan?
Het is zeker wel mogelijk om gezond te eten en toch te genieten van al die lekkernij.
Kerst is inmiddels voorbij, dus daar kan niks meer aan veranderd worden wat het eten betreft. De restjes van het kerstdiner liggen er misschien nog wel. Probeer daarom (ook om verspilling tegen te gaan) de restjes op te maken en verder veel rauwkost en groente bij de maaltijd te doen. De kerstkransjes en chocolaatjes zijn gelukkig nog even houdbaar, dus die hoeven niet per direct op. Deze kan je het beste spreiden over de dagen door er elke dag maximaal 1 op te eten. Wist je dat een chocolade kerstkrans al zo'n 100-150 kcal kan bevatten? Dat is 1-2 boterhammen!
Als je geen kerstrestjes meer hebt is het verstandig om de dagen tussen kerst en oud en nieuw gewoon 3 gezonde maaltijden (met veel groente) te eten en de normale tussendoortjes (bijv. fruit). Zo voorkom je dat je teveel kcal op een dag binnenkrijgt. Ook is voldoende beweging belangrijk om alle kcal te verbranden (minimaal een half uur per dag)
Dagje oliebollen bakken? Gezellig! Ongetwijfeld moeten die geproefd worden. Maar wist je ook dat een oliebol al zo'n 180 kcal bevat? Houd hier rekening mee met wat je de rest van de dag eet. Neem dan bijvoorbeeld als avondmaaltijd een lichte salade met veel groente en sla andere tussendoortjes over.
Nieuwjaarsdag. Vaak moeten de restjes oliebol/appelflappen nog op en misschien heb je wel nieuwjaarsrolletjes of  bak je verse wafels. Wist je dat nieuwjaarsrolletjes, gevuld met slagroom zo'n 150 kcal per stuk zijn? Een wafel is tussen de 200 en 300 kcal. Daarom is het verstandig om deze dag ook lichte (en kleine) hoofdmaaltijden te eten. Wat fruit met yoghurt bij het ontbijt bijvoorbeeld en soep of salade als avondmaaltijd.
Kortom; je hoeft echt niet alle lekkere dingen te laten liggen rondom en tijdens de feestdagen, maar het is belangrijk om te letten op wat je daarnaast nog eet en dat je gezonde(re) keuzes maakt.
Ik wens je in elk geval een hele goede jaarwisseling toe en een gezond 2020!
Liefs, Anniek

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?