Is sushi gezond?

Afbeeldingsresultaat voor sushi
(Verch, M., 2019)
Sushi. Dit Japanse gerecht is in steeds meer restaurants te verkrijgen. Opgerolde nori vellen, gevuld met rijst, groenten en/of vis/vlees/omelet. Je kunt het dopen in sojasaus of wasabi. Super lekker, maar hoe gezond is het eigenlijk?
Om te beginnen met de nori. Nori is gedroogd zeewier en bevat eiwit, ijzer, vitamine B1, B12 (wordt niet altijd goed opgenomen) vezels en vitamine C. Hierdoor is het een gezond product wat kan dienen als vegetarische keuze of groente. Een nadeel echter is dat er ook zware metalen, jodium en zout in kan zitten (Voedingscentrum, z.d.).  De rijst die voor sushi gebruikt wordt is witte rijst. Dit bevat, in tegenstelling tot bruine of zilvervliesrijst weinig vezels en is daardoor een minder goede keuze. Ook wordt hier suiker en zout aan toegevoegd. De groenten die bij sushi gegeten worden zijn meestal komkommer en avocado en dit is natuurlijk heel gezond. Alleen de hoeveelheid groente die je binnenkrijgt valt tegen; dit is ongeveer 100 gram. Bij een normale warme maaltijd zou je ongeveer 200-250 gram groente moeten eten. Dan een niet te vergeten onderdeel van de sushi: VIS (of vlees). De vis die bij sushi gebruikt wordt is meestal rauwe zalm, tonijn, garnaal krab of inktvis. Vis  bevat veel goede, onverzadigde vetzuren (m.n. zalm), vitamines en mineralen en het advies is om één keer per week (vette) vis te eten. Let op: gerookte vis bevat veel toegevoegd zout wat het minder gezond maakt. Daarnaast is het voor mensen sommige mensen zoals kinderen, zwangeren, zieken en ouderen beter om geen rauwe vis te eten omdat de vis besmet kan zijn met ziekteverwekkers waar je erg ziek van kan worden als je weerstand laag is (Voedingscentrum, z.d.). Het vlees dat soms gebruikt wordt in sushi is vaak (gefrituurde) kip of (rauw) rundvlees. De sojasaus die gebruikt wordt om te dippen is helaas ook niet zo gezond; per eetlepel bevat dit al een halve gram zout. Een sushi-maaltijd met 15 stuks sushi bevat al gauw zo'n 1200 kcal en 11,5 gram zout (zonder de sojasaus). De richtlijn voor een gemiddelde avondmaaltijd is zo'n 550-950 kcal en max. 6 gram zout per dag (Richtlijnen voedselkeuze, 2011).
Dus sushi is helaas niet zo gezond als dat het lijkt, maar door het maken van andere keuzes is het wel mogelijk om het tot een gezondere maaltijd maken:
- Gebruik bruine rijst ipv sushirijst
- Neem geen gefrituurde vis/kip
- Eet een rauwkost salade ernaast
- Gebruik natrium-arme sojasaus (of helemaal niet, nog beter :))
- Eet maximaal 10 stuks sushi (=800 kcal)
- Ga voor (deels) vegetarische sushi
En of je deze tips nu wilt toepassen of niet; mijn advies is in elk geval om maximaal 1 keer in de week sushi te eten.
Ik hoop dat je het leuk vond om deze blog te lezen en als je vragen of opmerkingen hebt; laat het me weten!
Liefs, Anniek



Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?