Hoe belangrijk is ontbijten?



Ontbijt. De eerste maaltijd die je eet als je uit bed komt, wordt ook wel het 'ontbijt' genoemd. Eet je elke ochtend een lekker, uitgebreid ontbijt als je thuis bent? Of is het een snelle hap die je naar binnen werkt voordat je weggaat? Of eet je helemaal niks voordat je weggaat en is de eerste pauze op je werk of school het moment om te ontbijten? Hoe belangrijk is ontbijten nu eigenlijk? De één zegt dat het niks uit maakt en de ander beweert dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar hoe zit het nu echt?

Je lichaam heeft voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. Als je 's morgens wakker wordt, is je maag leeg omdat je een tijd lang (8-10 uur) niks gegeten hebt. Om weer energie te krijgen, moet je maag gevuld worden. Je ontbijt is het eerste moment dat dit gebeurt. Indien je zonder ontbijt op stap gaat, bestaat het gevaar dat je 'flauw' kan worden of moeite met concentreren hebt, omdat je lichaam niet genoeg energie heeft om actief te zijn. Het kan ook zijn dat je 's morgens vroeg niet veel door je keel krijgt omdat het gewoon te vroeg is. Je hoeft dan niet met tegenzin je ontbijt te eten, neem het mee en eet het een uurtje later op. Naast het krijgen van energie 's morgens, is uit verschillende onderzoeken gebleken dat ontbijten gunstige gezondheidseffecten heeft. Zo wordt het risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk verminderd (Voedingscentrum, z.d.). Het overslaan van het ontbijt daarentegen kan leiden tot extra (ongezond) snoepen overdag, omdat je lichaam niet voldoende voedingsstoffen heeft binnen gekregen. En dit extra snoepen kan weer leiden tot ongunstige gezondheidseffecten. Echter, de gunstige gezondheidseffecten kunnen ook komen doordat mensen die ontbijten over het algemeen al een gezondere leefstijl hebben en het dus niet alleen aan het ontbijt ligt (dit is wel belangrijk om te weten)! (Berkenpas, Smit, Herweijer & Klamer, 2018) Er zijn veel studies gedaan naar de relatie tussen gewicht en 'niet ontbijten' en hier lijkt een verband tussen te bestaan, echter er zijn ook onderzoeken die geen verband hebben aangetoond (Brown, Bohan Brown, & Allison, 2013).  Door deze tegenstrijdige resultaten is er onvoldoende bewijs om te zeggen dat de eerste maaltijd van de dag 's morgens moet zijn (Berkenpas, Smit, Herweijer & Klamer, 2018). Het overslaan van het ontbijt kan, naast gewichtstoename, ook leiden tot gewichtsafname als je niet extra snoept. Als je nu denkt: hé lekker makkelijk afvallen zo, ga ik doen! Mijn advies is om dat niet op deze manier te doen. Als je wilt afvallen, is het heel belangrijk om regelmatig kleine beetjes te eten en geen maaltijden over te slaan. Het gevaar bestaat namelijk dat wanneer je maaltijden overslaat, je op andere momenten trek krijgt en teveel gaat eten. 

P.s.: maak van je ontbijt een feestje met deze mugcake! 
Recept: Mebelder (2020) 

Lang verhaal kort: ontbijten is niet persé de belangrijkste maaltijd van de dag, maar mijn advies is om wel elke dag te ontbijten. Dit zorgt voor regelmaat in je eetpatroon en het geeft je energie om de dag door te komen. Naast ontbijten is het ook belangrijk om geen andere maaltijden over te slaan, elke maaltijd levert namelijk belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarbij is het ook belangrijk om gezond te eten ;). Inspiratie nodig voor gezonde en leuke ontbijtjes? Kijk eens op deze websites: Vos, 2016 

Liefs, Anniek

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?