Vleesvervangers

Vleesvervangers. In een eerdere blog heb ik het er al wel eens over gehad dat het beter is om minder vlees te eten (Is vegetarisch eten gezond?). Hiervoor zijn vleesvervangers uitgevonden, maar hoe gezond zijn ze eigenlijk? Zijn ze wel volwaardig genoeg om vlees te vervangen?
Het Voedingscentrum heeft criteria opgesteld voor goede vegetarische keuzes:
- Eiwit: > 20% van de energie
- Ijzer: > 0.8 mg/100 g
- B1: > 0.06 mg/100 g en/of
- B12: 0.24 mcg/100 g
- Verzadigd vet: < 2.5 g/100 g
- Zout: < 1.1 g/100 g of 450 mg natrium
- Suiker: zo laag mogelijk (Voedingscentrum, z.d.).
Echter, veel vleesvervangers bevatten teveel zout. Dit komt omdat vleesvervangers bewerkte producten zijn. Vleesvervangers met weinig/geen toegevoegd zout zijn tofu/tempé en mogelijk andere producten waarin max. 1.1 gram zout/100 gram in zit. Aan de andere kant bevat bewerkt vlees ook veel zout, denk maar aan een hamburger (2 g/100 g) of gerookte zalm (Verhagen, 2019). Dus dit wil niet zeggen dat vleesvervangers veel slechter zijn dan vlees.
Ook bevatten vleesvervangers vaak te weinig eiwit en/of toegevoegd ijzer/B1/B12. Denk aan de groenteburgers bijvoorbeeld.
Gelukkig zijn er ook goede vleesvervangers, zoals tofu/tempé en ei. Peulvruchten en noten zijn ook goede vleesvervangers, maar bevatten echter geen vitamine B12. Het is daarom goed om naast deze vleesvervangers ook dierlijke producten zoals zuivel te eten of sojaproducten met toegevoegd B12. Lukt dit niet, dan is het verstandig om een vitamine B12-tablet te nemen. Vitamine B12 is belangrijk voor een goede weerstand, gezonde rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel, speelt een rol bij de stofwisseling van foliumzuur en draagt bij aan de energievoorziening. Een vitamine die je lichaam niet kan missen dus (Vitamine Informatie Bureau, 2020).
Samenvattend zijn er naast gezonde vleesvervangers dus ook ongezonde vleesvervangers helaas. Wil je weten of jouw vleesvervanger een gezonde keus is? Leg hem naast de hierboven genoemde criteria en je weet snel genoeg het antwoord!
Kijk ook eens op deze website voor wat leuke, gezonde en vegetarische recepten: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/vegetarische-recepten.aspx

Liefs, Anniek 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?