Duurzaam en gezond eten

Duurzaamheid, Energie, Globe, Hernieuwbare, Aarde
(Pixabay, z.d.)
Duurzaamheid. Misschien heb je er al vaak genoeg over gehoord, misschien nog helemaal nooit. Maar duurzaamheid is een begrip dat steeds vaker terug komt in de media. Van Dale vertaalt 'duurzaam' als: 'het milieu weinig belastend' (van Dale, 2020). Dus we moeten aan het milieu denken. Minder auto rijden, geen vliegvakanties meer, korter douchen... dat helpt toch? Zeker, maar met onze voeding kunnen we ook wat betekenen voor het milieu en dit kan ook nog eens op een gezonde manier! Ongeveer een derde van alle klimaatbelasting komt namelijk door het maken en eten van voedsel (Voedingscentrum, z.d.) Het verbouwen, transport, koelen, bewerken en consumptie van voedsel (de voedselketen) zorgt allemaal voor de uitstoot van broeikasgassen. Misschien denk je nu: wat kan ik eraan doen dan? Nou, jij kunt dit verminderen door bewustere voedselkeuzes te maken. 
Maak gebruik van lokale seizoensproducten bij jou in de supermarkt bijvoorbeeld. Doordat de producten uit de buurt komen en op dat moment groeien, hoeft er niet ver gereden of gevlogen te worden. Zo is het in het najaar de oogsttijd van appels, peren en pompoenen. 
Wist je dat er per jaar gemiddeld 34,3 kg voedsel per persoon wordt weggegooid? Dit kost je ongeveer zo'n €120,- per jaar (Voedingscentrum, z.d.). Het verminderen van voedselverspilling is daarom erg belangrijk. Dit kan je doen door een kliekje dat over is van de warme maaltijd niet weg te gooien, maar in te vriezen of in de koelkast te bewaren. Je zou dit de volgende dag bijvoorbeeld ook als lunch kunnen eten. Ook zijn er diverse websites en apps die tips geven om met restjes te koken (Empty the fridge, z.d.Left2Cook, z.d.voedingscentrum, z.d.). Zo kan je van oud brood wentelteefjes maken of roosteren. Een planning maken aan het begin van de week waarop staat wat je elke dag gaat eten, kan ook een hulpmiddel zijn om niet teveel te kopen. Vervolgens zorg je dat alles in huis is voor de hele (of halve week) zodat je niet elke dag naar de winkel hoeft en mogelijk in de verleiding komt om meer te kopen. Supermarkten, restaurants, hotels en bakkers zijn tegenwoordig ook bezig om voedselverspilling tegen te gaan door middel van zo genoemde 'Too Good To Go'- boxen (TooGoodToGo, 2020). Dit is een pakket dat je voor weinig geld kan kopen waarin een avondmaaltijd zit die anders weggegooid zou worden. Denk aan producten die aan de datum zijn of overgebleven eten van een restaurant of hotel. Voor jou dus een goedkope maaltijd en er hoeft minder eten weggegooid te worden! Verder zijn er ook 'buitenbeentjes' te verkrijgen in de supermarkt. Dit zijn groente en fruitsoorten die er wat minder mooi uitzien en daarom vaak worden weggegooid, maar qua smaak is er niks aan de hand. 
Het gebruik van minimaal bewerkte voedingsstoffen is duurzaam en gezond. Minimaal bewerkt betekent dat er niet veel andere stoffen aan zijn toegevoegd zoals dit bij snoep, koek en chips wel het geval is. Het bewerken van voedsel kost extra stook- en vervoerskosten, waardoor het niet duurzaam is. Ook zijn het vaak producten die je lichaam niet nodig heeft en die je dus beter niet te vaak kunt eten. Voorbeelden van producten die we wel kunt eten zijn groenten, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten en melk (producten) (zonder suiker) (FrieslandCampinaInstitute, 2017). 
Tot slot is het advies om minder rood en bewerkt vlees te eten en meer plantaardig (Gonzalez Fischer & Garnett, 2016). Met name bewerkte vleessoorten (vleeswaren voor op brood, hamburgers, worstjes en dergelijke) zijn niet duurzaam, omdat (het woord zegt het al) ze zijn bewerkt. Er worden veel andere stoffen bij in gedaan, die weer overal vandaan moeten komen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het eten van rood en bewerkt vlees een verhoogd risico op darmkanker heeft (Chan et al., 2011). 
Samenvattend kan gezegd worden dat duurzaam en gezond eten mogelijk is en niet eens zo heel moeilijk. Maak gebruik van de seizoenen en de mogelijkheden die er zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten en eet eens één of twee dagen in de week geen vlees of vis, lees hiervoor ook nog eens mijn blog  'is vegetarisch eten gezond?'


Groetjes, Anniek



Bronnen: 
Chan, D. S., Lau, R., Aune, D., Vieira, R., Greenwood, D. C., Kampman, E., & Norat, T. (2011). Red and processed     meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies. PloS one6(6), e20456.
Empty the Fridge. (z.d.). Koken met restjes. Verkregen van https://emptythefridge.be/koken-met-restjes/
Gonzalez Fischer, C., & Garnett, T. (2016). Plates, pyramids, planet. 
Left2Cook. (z.d.). De app Left2Cook. Koken met de ingrediënten die je al in huis hebt. Verkregen             van https://www.left2cook.nl/
TooGoodToGo. (2020). Verkoop je overtollige eten, gemakkelijk en duurzaam! Verkregen                             van https://toogoodtogo.nl/nl/
Pixabay. (z.d.). Duurzaamheid, energie, globe, hernieuwbare aarde. Verkregen 
Van dale. (2020). Betekenis duurzaam. Verkregen van     
Voedingscentrum. (z.d.) Milieu en klimaat. Verkregen                                                   van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/milieuenklimaat.aspx
Voedingscentrum. (z.d.). Receptenapp Slim Koken. Verkregen                                       van https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/receptenapp-slim-koken.aspx
Voedingscentrum. (z.d.) Voedselverspilling. Verkregen van


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn hemoglobine (hb) in het bloed verhogen door middel van voeding?

Koffie

Heb ik eiwitshakes nodig als ik sport en spieren wil opbouwen?